Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

12-02-2021 22:39
Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik için başvuru yapmak istiyorsanız ilk olarak E-Devlet şifresi almanız gerekiyor. Daha sonra E-Devlet sistemine giriş yaparak karşınıza gelecek ilk ekranda askerlik başvurusu yapacağınızı onaylamalısınız. Bütün askerlik başvuruları aynı ekran üzerinden yapılıyor.

Askerlik erteleme, tecil işleminizi bedelli başvurusu yapabilmek için iptal etmeniz gerekiyor. Aynı ekran üzerinden iptal sebebinizi seçerek bedelli askerlik yapacağınızı belirten yeri işaretlemelisiniz. Bu işlemlerin ardından eğer bedelli çıkmazsa yatırdığınız parayı geri alabileceğiniz askerlik şubesini seçip kaydedebilirsiniz. Kayıt işleminden sonra karşınıza ödeme sayfası geliyor. Ödemeyi yaptıktan sonra ekrana geri dönerek kalan diğer maddeleri doldurmanız gerekiyor.

Bedelli Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Yeni düzenlemelere göre, bedelli askerlikten yararlanabilecek kişilerden bazı şartları yerine getirmesi bekleniyor. Uygulamadan yararlanabilecek kişiler 21 günlük temel askerlik eğitimi alıyor.

Yurt dışında yaşayanlar ve resmi olarak yurt dışında 3 yılı aşkın süredir çalışanlar, bedelli askerlik yapabiliyor. Bu kişiler Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen uzaktan eğitimi aldıkları zaman askerlik hizmetini yerine getirilmiş sayılıyor.

Kanunlara göre, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kişiler 3 aylık başvuru süresi içerisinde işlemleri yapabiliyor. Başvurular askerlik şubelerinden ya da E-Devlet üzerinden yapılıyor. Yurt dışındakiler de başvurularını E-Devlet ya da konsolosluklardan gerçekleştirebiliyor.

Hak sahibi olduğu belirlenen kişiler, başvuru belgelerini aldıktan sonra bankaya ödemeyi yapabiliyor ve dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu beklemeye başlıyor. Celp duyurusu yapıldıktan sonra yoklama işlemlerine geçiş yapılıyor. Celp duyurularında yükümlü kişilere fiili olarak askerlik yapacakları tarih belirtiliyor.

Kimler Bedelli Askerlik Yapabilir?

Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş olması, başvuru yapması ve ücreti belirtilen şekilde ödemesi yeterli oluyor.

Askerlik çağına giren ve daha sonra yaş düzenlemesi yaptıran kişilerin askerlik işlemleri, askerlik kanunu içerisinde yer alan maddelerde ele alınmıştır. Düzenleme yaptırılmadan önceki yaşlara göre tüm işlemler yürütülür. Fakat resmi hastane doğum kayıtları dayanak gösterilirse mahkeme kararı ile askerlik çağına giriş yaptıktan sonra yapılan yaş düzenlemesiyle bedelli askerlik yaş şartlarını sağlayanların başvuruları kabul edilir.

Askere sevk evrakı alan fakat sevk edildiği birliğine henüz katılmayan kişiler bedelli askerlik hizmetlerinden faydalanabilir. Bu kişilerin yurt içerisinde askerlik şubesine, yurt dışında ise temsilciliklere başvurması gerekir. Bu şartlar karşılandığı takdirde daha önce askere sevk evrakı alanların bedelli askerlikten yararlanabilmeleri mümkün hale gelir. Yurt dışından başvuracak kişilerin belirtilen döviz ödemelerini gerçekleştirmesi gerekir.

Askerliğe elverişli değildir kararlı raporlara sahip kişilerde yaş şartına bakılmaksızın istedikleri takdirde ödeme sonrasında bedelli askerlikten faydalanabilmeleri sağlanır. Yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki kişiler diğer şartları taşıdıkları takdirde bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilirler. Bedelli askerlikten yararlanabilmek için güncel tarihleri ve ödeme şartlarını takip etmelisiniz. Böylelikle bedelli askerlik başvurunuzu yaparak bu askerlik türünden yararlanmaya sizler de başlayabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.